Araba özellikleri için nasıl bir gelecek var?
Makale Effective Media tarafından yazılmıştır. Bu makalede ifade edilen analiz ve görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve OPENLANE Europe’a ait değildir.
Deri koltuklar, klima, elektrikli camlar, GPS, … Araba özellikleri, sürücülerin ve yolcularının konforunu artırmaya her zaman yardımcı olmuştur. Ayrıca, aracın ikinci el pazarında daha çekici hale gelmesine neden olurlar. Bir bayi olarak gelecekte de böyle olacak mı diye merak ediyorsanız, bu makaleyi mutlaka okuyun.
Bir araba satın alırken, özellikler bütçeye ve müteakip alıcıların ihtiyaçlarına ve aynı zamanda da modele bağlıdır. Örneğin, deri koltukları olmayan birinci sınıf bir marka arabayı hayal etmek, düşük bütçeli bir arabadan daha az kolaydır.
Her durumda, bir arabanın kalıcı değerini artırmak için temel özelliklerin – genel anlamda – listelendiği çok sayıda makaleyi görmek için çevrimiçi otomotiv medyasına göz atmanız yeterlidir. Klima, elektrikli camlar, ESP (ve genel olarak güvenlik paketleri), GPS (giderek yerini Bluetooth bağlantısı alıyor), deri koltuklar, katlanır arka koltuklar—bunların hepsi bir arabayı konforlu, pratik ve/veya kullanımı güvenli kılan unsurlardır, bunun yanında ikinci el piyasasında da cazip kılıyor.
Tüm bu seçenekler, bir arabanın ikinci eldeki takas değerini mutlak suretle artırmasa da, çoğu zaman satışı hızlandırabilir. Örneğin Car and Driver dergisi, manuel şanzımanlı bir arabanın otomatik şanzımana kıyasla yeniden satış değerinde ortalama 800 $ kaybettiğini hesapladı. AIC Analysis tarafından yapılan daha kapsamlı bir araştırma, mevcut en küçük ile en kapsamlı bilgi-eğlence sistemleri arasında premium markalar için yeniden satış değerinde %3 ve hacimli markalar için ise %4 fark olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, müşteriler bağlanabilirlik arıyor. Aynı çalışma gösteriyor ki, en kapsamlı sisteme sahip otomobiller ortalama dört gün daha hızlı satılıyor, yani bu bilgi-eğlence sistemi aynı zamanda hızlı bir satışın anahtarıdır.
Abonelikler
Ancak bu özellikler, arabaların ikinci el değeri üzerinde az çok etki yaratmaya devam edecek mi? Hiçbir şey kesin değil.
Birkaç üretici son zamanlarda – bazı pazarlarda – modellerinin belirli özellikleri için abonelik formülleri (aylık veya yıllık) başlattı. Bu eğilim yaygınlaşacak olsaydı, yarın piyasa şu şekilde işleyecekti:
Arabalar fabrikadan akla gelebilecek tüm özellikler donatılmış olarak çıkar. Bu seçeneklerin kilidi, bir aboneliğe tabi olarak yazılım tarafından açılabilir. Örneğin, kışın, genellikle yaz aylarında ihtiyaç duyulmayan ısıtmalı koltuklardan yararlanmak için kullanıcı bir veya iki aylık abonelik öder. Araç üstü kameraya veya akıllı ışıklara erişmek için bugün dahi bir abonelik almak mümkündür.
Bu eğilim, “ücretsiz video oyunlarının” etkisini gözden kaçırmamıza neden olmamalıdır. Bilirsiniz, ekstra bir araçtan yararlanmak için 1 euro veya bir seviyenin kilidini açmak için 2,5 euro ödemeniz gereken ücretsiz mobil oyunlar. Bu, otomobilin ömrü boyunca tekrar edecek olan (küçük) alımlarla üreticilerin marjlarını artırır. Böyle bir formül, General Motors’a 2021’de yaklaşık 2 milyar euro kazandırdı. Amerikalı üretici, bu rakamın 2030 yılına kadar en az 12 ile çarpılabileceğini tahmin ediyor.
Bu kazançlara ek olarak, abonelik seçenekleri firmaların her modelin yalnızca bir çeşidini üretmelerini gerektireceğinden, bu firmaların ölçek ekonomileri elde etmelerini sağlayacaktır. Örneğin bir aracın OPENLANE Europe çevrimiçi açık artırma platformunda yeniden satıldığında, mevcut abonelikler şahsi bir hesaba bağlı olduğundan, önceki araç sahibi tarafından aktarılan tüm seçeneklerin tekrar bloke edileceğinden bahsetmiyorum bile.
Bu aşamada, cevap bekleyen birkaç soru kalıyor. Tüketiciler bu mantığı gerçekten kabul edecek mi? Araba fiyatları ne olacak? Çünkü abonelik uygulamasının yarattığı hacimler sayesinde bazı teknolojik ekipmanların daha az maliyetli olacağını varsaysak biile, yine de abonelik olmadan araçların fiyatlarının artması gerektiğini söyleyebiliriz… Hiç şüphesiz yakından takip edilmesi gereken bir konu!